Followers

Sunday, November 28, 2010

CUAINYER SAYE....

Salam,

hari minggu... ari nie bermulanyer kelas tusen si kembar... pepagi aku dh kejut dorang bangun. kelas start kul 8.30. tp kene lar awal sket.. yelar 1st day. nasib bek bebudak nie x byk ragam. suh bangun, mandi n bersiap. dorang follow jerk. mmg lately nie, bile sebut jek pasal belajar, dorang nmpk berminat sgt. alhamdulillah....

lepas anta dorang g kelas, aku pun x tau nk g mane. sbb kelas tuh 2 jam lebey. tak kan aku nk tercongok kt emkey tuh sesorang. en somi aku plak keje. lepas x dek arah nk g memane, aku pun terus drive blik umah mak aku. kebetulan kak ngah ade kat umah mak. aku pun melepak lar. tengah dok borak2 tuh, kak ngah ajak aku g kedai baju rm12 kat subang perdana. mmg kedai tuh baju murah2 sgt. sume baju die harga rm12. aku pun on jerk. g pun klu lek umah pun, bosan jerk. lebey bek g meronggeng.

kul 11 amik anak aku lek tusen terus g kedai baju tuh. uishh.... byk gk kak ngah memborong baju. ye lar, baju2 blouse harga rm12. mmg patut sgt lar. takat nk pki ari2 g keje, kan. disebabkan aku yg blum bergaji nie, aku amik lar selai dua baju t-shirt. ngan selai suar lembut tuh. sebelah kedai baju tuh...ade satu g kedai baju. BB Kim Wah klu tak salah namenyer... kak ngah terpandang kasut skolah kat kedai tuh. die ajak aku ushar2. aku pun follow jerk lar. tp aku tak dek bende nk carik. so, aku lepak jek depan kedai tuh ngan anak2 aku.

mase tuh gk, br tingat nk kol hb aku tny die dh siap keje ke belum. lepas borak ala kadar ngan en hb... aku pun letak phone aku. yg aku pasan, aku dh letak phone tuh dlm beg. lepas kak ngah dh byar brg2 yg die beli, kiteorg pun blah. dgn tak dek rase pape, aku terus drive blik umah.

jeng...jeng... jeng.... smpi jek kat kuang, tetiba hp aku satu lg (yg dibekalkan oleh opis) berbunyik. memula aku wat tak tahu jerk. sbb aku igt customer kol aku. malas nk layan dorang on weekend. tp bile byk kali sgt phone tuh bunyik, aku jadik curiga gk. aku pun amik phone tuh. bile aku tengok skrin, rupenye en hb yg kol. br jek aku tekan button answer, terus aku kene sembur. die kate, nape lar aku cuai sgt. aku pun heran pesal plak org tua nie tetiba membebel plak... dh lar tak dek salam.. terus jek membebel. rupe2nyer.. tokeh kedai tuh, br kol en hb g tau yg henpon aku dh tertinggal kat kedai tuh... ALAMAKkkkkkk.....cam ne aku leh tak pasan???? hadoiyaiiiiii.... pe lg, aku pun gelabah. aku igt nk patah blik amik. tp en hb x bg aku patah blik. die suh aku terus lek umah. nnti die akan tolong amik.

hahahahadoiiiiiii.... aku smpi umh jek terus masak nasik n lauk kegemaran en hb. bukan pe, sajek nk amik ati. sbb org tua tuh klu dh bebel, mmg ssh nk stop. sesilap kes henpon tercicir nie, seminggu x abis die khutbah... spt yg kujangka, smpi jek die kat umah (nasib bek mase tuh dh siap masak) die pun start lar khutbah di tengahari ahad. tahan tinge jek lar. walau betapa sedappun masakan aku, x mampu nk stop kan bebelannyer sbb pewot die dh kenyang. rupenyer die dh lunch ngan member2 die... hampeh....

tp apepun, aku mmg nk say THANXXXXXXXXXXXXXx SSSSSSOOOOOOOO MUCHHHHHHH kat tokeh kedai BB kim Wah tuh. dorang mmg baik ati n bertanggung jawab dengan barangan customer dorang. smpi sanggup dorang kol en hb tuk amik blik phone yg tertinggal... nasib lar jodoh aku panjang lg ngan phone tuh... so, jadikkan lar pengajaran. sebelum bergerak kemane2, pastikan bende2 penting (henpon, wallet dan yg sewaktu dengannyer) ade didalam beg kite. klu x, terimalah akibatnyer..

Sunday, November 14, 2010

lagi2 cerita pasal anak

Salam,

ari nie aku g hari kecemerlangan pelajar kt skolah anak aku. sonok tengok anak2 org lain cemerlang dapat hadiah. klu ikutkan anak aku mmg tak dpt adiah pun. sajek jek aku dtg bg dorang semangat sket. kot2 tahun depan bley sangkut dpt adiah gk. pas tuh smpi2 kat skolah tadik, cikgu panggil sume bebudak masuk kelas. katenye ade raptai tuk persembahan. anak2 aku pun ikut lar cikgu tuh.

lame dorang kt dalam tuh. aku lepak lar ngan geng2 mak2 kt luar. smbil dengar ucapan alu2an dr beberapa org penting skolah tuh. biase lar... siap berpolitik lg. buhsan. tibe time persembahan, aku mmg tak sabar nk tengok anak2 aku perform. lepas satu2 grup / individu perform. smpi lar turn grup anak2 aku. aku tengok dorang beratur nek pentas. aku pun dh eksaited.

tp.....akhirnya aku hampa. dorang tak disuruh pun nek pentas. kesiannyer anak2 aku... penat jek dorang berlatih tadik kununnyer... sabo jek lar... aku tengok cikgu2 kat situ bias betol lar. patutnyer bg lar sume bebudak merasa perform. ini tidak. ade satu budak tuh, aku tengok smpi dh 3,4 kali asik die jek yg naik. aku rase bukan aku jek parents yg tak puas ati. mesti ramai lg parents yg tak puas ati. ye lar..ramai gk yg senasib ngan anak2 aku... erm... entah lar... ini bukan skolah betol lg. sekurang2nya bg lar sume merasa untuk wat performance. sabar jek lar aku.. last2 aku dh bengang, time majlis break, aku terus angkut anak2 aku blik.

bertambah2 rase keciwak aku kt skolah nie. lg plak, tgh aku borak2 ngan kaum ibu2 tuh, terbukak lar satu citer. aku tengok dlm senarai name penerima anugerah tuh, ade sorang budak lelaki tuh dapat anugerah pelajar cemerlang. tp bile aku check blik, die tak dek plak tersenarai sebagai pemenang tempat 1-3 kedudukan dlm kelas. dh tuh, cam ne plak bleh dpt anugerah pelajar cemerlang???? pelik bin ajaib. rupe2nyer mase aku tengah sibuk2 cite pasal hal tuh, mak die adalah salah sorang dr kaum2 ibu itu. die kate mmg peratusan anak die bagus. tp peksa no 5. sbb katenye tmpt 1-3 mmg dh reserve tuk somebody... pulak???? bole ker cam tuh???

CUKUP Lar stakat nie jek aku anta bebudak nie skolah kt situ. mybe tahun depan akan ku tukarkan skolah dorang. bukan aku tak percaya kt kebolehan cikgu2 kat situ. mmg ku akui, setahun dorang skolah, dorang dh pandai baca doa2, hafal ayat qursy. tp aku pasan cikgu2 kat sini mmg double standard. mgkin anak2 aku nie jenis low profile. sbb dorang mmg pendiam. tp dorang bukan lar bengap or lembab. sbb rasenye anak2 aku nie, cepat pick up. aku dh pasan mase sukan ari tuh lg. anak aku dpt masuk 1 acara jerk. tp ade anak org tuh, setiap acara ade jek muka die. tensen jerk....

erm... mgkin org pk, sbb anak aku x terpilih, mula lar aku ckp memacam kat skolah tuh. NO...aku bukan lar jenis org yg tak leh terima hakikat. aku pun bayar yuran gk cam parents yg lain. sepatutnya dorang kene lar adil. beri peluang pada sume budak.

ok lar, stakat nie lar dulu... Aku harap klu dh tukar skolah nnti, dorang akan lebey cemerlang... amin....

lagi2 cerita pasal anak

Salam,

ari nie aku g hari kecemerlangan pelajar kt skolah anak aku. sonok tengok anak2 org lain cemerlang dapat hadiah. klu ikutkan anak aku mmg tak dpt adiah pun. sajek jek aku dtg bg dorang semangat sket. kot2 tahun depan bley sangkut dpt adiah gk. pas tuh smpi2 kat skolah tadik, cikgu panggil sume bebudak masuk kelas. katenye ade raptai tuk persembahan. anak2 aku pun ikut lar cikgu tuh.

lame dorang kt dalam tuh. aku lepak lar ngan geng2 mak2 kt luar. smbil dengar ucapan alu2an dr beberapa org penting skolah tuh. biase lar... siap berpolitik lg. buhsan. tibe time persembahan, aku mmg tak sabar nk tengok anak2 aku perform. lepas satu2 grup / individu perform. smpi lar turn grup anak2 aku. aku tengok dorang beratur nek pentas. aku pun dh eksaited.

tp.....akhirnya aku hampa. dorang tak disuruh pun nek pentas. kesiannyer anak2 aku... penat jek dorang berlatih tadik kununnyer... sabo jek lar... aku tengok cikgu2 kat situ bias betol lar. patutnyer bg lar sume bebudak merasa perform. ini tidak. ade satu budak tuh, aku tengok smpi dh 3,4 kali asik die jek yg naik. aku rase bukan aku jek parents yg tak puas ati. mesti ramai lg parents yg tak puas ati. ye lar..ramai gk yg senasib ngan anak2 aku... erm... entah lar... ini bukan skolah betol lg. sekurang2nya bg lar sume merasa untuk wat performance. sabar jek lar aku.. last2 aku dh bengang, time majlis break, aku terus angkut anak2 aku blik.

bertambah2 rase keciwak aku kt skolah nie. lg plak, tgh aku borak2 ngan kaum ibu2 tuh, terbukak lar satu citer. aku tengok dlm senarai name penerima anugerah tuh, ade sorang budak lelaki tuh dapat anugerah pelajar cemerlang. tp bile aku check blik, die tak dek plak tersenarai sebagai pemenang tempat 1-3 kedudukan dlm kelas. dh tuh, cam ne plak bleh dpt anugerah pelajar cemerlang???? pelik bin ajaib. rupe2nyer mase aku tengah sibuk2 cite pasal hal tuh, mak die adalah salah sorang dr kaum2 ibu itu. die kate mmg peratusan anak die bagus. tp peksa no 5. sbb katenye tmpt 1-3 mmg dh reserve tuk somebody... pulak???? bole ker cam tuh???

CUKUP Lar stakat nie jek aku anta bebudak nie skolah kt situ. mybe tahun depan akan ku tukarkan skolah dorang. bukan aku tak percaya kt kebolehan cikgu2 kat situ. mmg ku akui, setahun dorang skolah, dorang dh pandai baca doa2, hafal ayat qursy. tp aku pasan cikgu2 kat sini mmg double standard. mgkin anak2 aku nie jenis low profile. sbb dorang mmg pendiam. tp dorang bukan lar bengap or lembab. sbb rasenye anak2 aku nie, cepat pick up. aku dh pasan mase sukan ari tuh lg. anak aku dpt masuk 1 acara jerk. tp ade anak org tuh, setiap acara ade jek muka die. tensen jerk....

erm... mgkin org pk, sbb anak aku x terpilih, mula lar aku ckp memacam kat skolah tuh. NO...aku bukan lar jenis org yg tak leh terima hakikat. aku pun bayar yuran gk cam parents yg lain. sepatutnya dorang kene lar adil. beri peluang pada sume budak.

ok lar, stakat nie lar dulu... Aku harap klu dh tukar skolah nnti, dorang akan lebey cemerlang... amin....

Friday, November 12, 2010

Aku cam tak puas ati...

salam...

sajek nk meluah perasaan...biase lar musim2 ujung2 nk coti skolah nie... sbg ibubapa, topik terhangat skang neh adalah result peksa anak2. wpun anak aku masih diperingkat kindergarten, but dorang gak ade exam cam skolah2 lain. tp sbg ibu yg terlalu mementingkan pelajaran anak2...aku langsung tak berpuas ati dengan result dorang. rase tercabarnya bile kawan2 sekeliling bercerita keputusan anak2 dorang yg amat2 lar cemerlang. memasing peksa no1. memasing sibuk bercerita nk dtg hari penyampaian adiah sbb nk tengok anak amik adiah...

tp aku mmg keciwak giler... aku rase aku dh beri full attention 2 my twins. tp aku tak tahu lar, ckup atau tidak mase yg aku berikan tuk bebudak tuh. ye lar...nk berbagi ngan mase tuk mengemas, memasak, membasuh dan pelbagai keje2 umah... nk tengok keje2 anak skolah. nk studi ngan dorang....nk tgk tb lg... erm...lepas nie, aku kene betol2 concentrate ngan studi dorang. aku kene lupekan hobi aku tgk tb tuh... itu promise aku supaya my twin akan dpt result yg cemerlang ditahun hadapan. thun nie biarlah dorang enjoy. mmg smpi tak leh tido mlm lepas dpt result dorang. rase betol2 keciwak....

mmg kekadang org sume ckp, dorang still kecik lg. br 5 tahun. jgn push sgt. tp...aku kene igt, klu nk melentur, biarlah dr rebung. klu dh jadik buluh, dh tak dapek nk nolong. mesti korang tertanya2...bape lar result anak aku yg aku keciwak sgt, kan? klu nk ikutkan result dorang :
Adik = 6A, 2B Kakak = 4A, 4B.... tp klu ikut kedudukan dlm kelas, adik no 14/20 dan kakak 16/20. dh dikira no corot. mmg aku rase cam nk nangis tengok result dorang. dlu2 mase aku skolah rendah, aku tak penah dpt no lebey dr 10. rasenya 8,9 pun lum penah aku cecah. stakat no 2 n 3 dh biase. tp mmg aku ssh nk dpt no 1. sbb tetiap tahun aku akan sekelas ngan sorang bf aku nie. mmg aku tak leh fight die. tak tahu nape.... sbb aku slalu kalah dlm BI ngan bf aku nie. die nie mmg teror BI. bile tengok result anak2 tak sebagus result aku dulu2...mau tak kecikwak. nk katekan dorang nie blur...i dont tink so. sbb dorang dh kenal huruf. small cap n big cap dorang dh cukup kenal. mengeja pun dh tahu sket2. stakat word yg senang2, dorang dh bole baca. yg anak kazen aku plak, sebaya n satu kelas ngan dorang. huruf pun lgsung tak kenal. tp bole plak dpt peksa no 6. pelik gk haku....erm...ntah lar... bile aku buat kajian, aku dpt mentafsirkan sesuatu. mgkin bebudak nie, x paham arahan cikgu. ye lar, untuk bebudak kindergarten, cikgu akan bacakan arahan dan soalan. jadik klu x concentrate bebetol ape yg cikgu ckp, mmg ssh ler nk jwb peksa... adoiyaiiii.... mmg anak aku nie, ssh nk dengar kate. klu aku nk ckp ngan dorang pun, kene ulang2... br dorang paham... erm...ape petua nk bg anak cepat paham n get wat cikgu said erk?? tolong erk kengkawan...klu sesape ade petua, plis ler share ngan saya....

erm...k lar... aku terpaksa stop kt sini dlu... mase tuk jd cikgu tusen anak2 aku...

dada....

Tuesday, November 2, 2010

LUPER LAR......

Salam,



di keheningan pagi nie, aku teringat pulak satu kisah yg baru gak berlaku pada aku n family. dalam sebulan yg lepas. ceritanya bermula begini....



8.10.10 (Jumaat)... aku bangun seperti biase. mandi, solat, iron baju skolah bebudak n siap2kan bebudak g skolah sambil aku bersiap g keje gk. cam biase gk, aku g anta dorang skolah pagi tuh dan terus g tmpt keje. tp kebetulan esok aku ade house warming n besday party event kat umah aku. jadiknyer, aku agk sibuk pg tuh. aku dh kol bos aku nk masuk lewat sket. sbb nk prepare pape yg patut. so, tak dek lar kelam kabut sgt nnti. sajek mls amik cuti sbb cuti aku pun dh tinggal sket.



tepat jam 10.30 pg, aku masok opis. terus wat keje cam biase. wpun jasad aku kt opis, ati aku dh terbang kt umah. dok risau memikirkan byk g keje nk wat blik nnti. pas tuh, dalam tenang dan tak tenang tuh, lepas jek bos aku keluar kul 12, aku pun amik peluang cabut blik umah. otw tuh, en hb tepon, dan aku ckp kt die yg aku otw nk lek umah. die pun ckp die dh siap keje, nk blik umah gk. smbil bersiap nk g solat jumaat. mase kiteorang on d phone tuh, tak dek langsung cite pasal bebudak. aku nie dok pk yg die dh anta bebudak kt umah pengasuh.



sblum lek kerumah, aku singgah umah mak aku jap. nak anta kerang untuk direbus oleh bibik mak aku. elok jek aku smpi kat umah mak aku, jam dh kul 12.45. sbb byk gk persinggahan aku sblum blik umah tuh. tapau lunch lar, beli brg lar.. tu yg lewat. tetiba tpon aku berdering. aku tengok skrin, cikgu skolah anak aku. aku mula lar tak sedap ati. ape hal plak cikgu nie.... jeng...jeng...jeng....



"puan, sy nk bg tahu, yg anak puan masih belum blik lg. masih ade dskolah. ayah dorang belum dtg amik!",. Cam tuh lar serba sedikit kata2 cikgu anak aku. aku pun pe lagi...tengok jam dh dekat kul 1. mak oi,... biar betol..anak aku masih kt skolah... dgn pantasnya, aku pun kol en hb. tp malangnyer die x angkat2. aku lg lar pelik. padahal aku br jek pas ckp ngan die. x kan plak die dh g semejid. awal lg rasenyer... ade lar dkat 10 kali kol, smbil aku drive gk g skolah anak aku. x lame pas tuh, en hb aku kol blik. rupenyer die sedang mandi. aku pun pe lg, terus tny die. betol ker anak x amik g? dgn nada cemas, bersalah dan kelam kabutnyer die menyatakan bahawa die telah terlupe nk amik anak... Ya Allah.... selame anak aku skolah, ini lar kali pertama en hb lupe nk amik dorang... slalunyer klu ari tuh aku yg bertugas amik anak, smpi 10 kali die kol igtkan jng lupe amik bebudak... manusia...tidak ade yg sempurna... hakikat itu harus diterima...

smpi jek kat skolah, aku tengok tinggal anak aku berdua jerk. mujurlah ade sorang cikgu yg baik hati menemani dorang. yg aku tak tahan tuh, mmg kesian sgt ngan anak2 aku tuh. tp lawak pun de gk bile dgr dorang membebel kat aku smbil menangis2... hahaha... jahatnye lar mama dorang nie... spanjang perjalanan tuh, 10 kali en hb kol, tny keadaan anak2 die...

erm... ini lar die, bile mama n babah sibuk ngan urusan sendiri, smpikan anak2 pun terlupa... Ish! ish! jgn lar anak2 berdendam buat plak kat kami cam tuh satu ari nnti... ape pun, kenangan nie, mmg paling lucu dan agak syahdu gk lar...kakak n adik, mama n babah mintak maap, k? mama n babah janji x kan berulang lagi.... hahahahahaha....


Sunday, October 24, 2010

Sayu.....

salam,

weekend dtg lagi... ari nie kak ngah n family berserta omak kesayangan aku visit kami sekeluarga.. dorang sajek nk lunch kat umah aku. ye lar, mase aku wat house warming ari tuh, kak ngah x dpt dtg. ade program lain. so, kire die ganti yg x dtg ari tuh lar.. dr kul 11 pg kami memasak, smpi kul 2 ptg br dpt makan. mane tak nye, punye lar banyak jenis lauk kami masak. paprik sotong ngan sayur, rendang ayam, ayam goreng, sup tulang, daun selom cicah smbal belacan. yg harunyer, sume lauk dh siap masak, rupe2nyer nasik terlupa tanak. apa da... tu yg wat lmbt makan tuh... sian somi2 kitoerang. dh kelaparan... hahaha...

lepas dorang sume blik, kiteorang keluar. bosan 1 ari terperap kat umah. sajek nk tengok dunia luar. tak dek arah nk g, en somi ajak lepaks umah lama. fuhhhhh....mengimbau kenangan betol lar. ujung minggu lepaks umah lame. sedey, sayu, syahdu.. sume rase bersatu. padahal slalu gk dtg umah lame tuh. sbb kekadang kiteorang sajek tinggal satu kete kat umah lame tuh. bukan pe, jimat minyak n ruang parking. sbb umah baru nie, kitoerang lum reno lagi parking tuk 2 bijik keter. entah nape, sbelum nie cam tak rase pun... bile lepak2 smbil tengok en somi clean kawasan umah, baru terasa yg kat umah nie lebey besh dr umah baru. environment umah lame nie, lebey tenang dari rumah baru. mane tak nyer, rumah lame dlm kawasan kg. bukak tingkap tengok kehijauan alam. pokok2 menghijau melambai ditiup angin. tenang jek. umah baru kawasan taman. bukak pintu nmpk umah org keliling depan belakang. rase cam serabut. ini lar manusia, x penah puas dengan ape yg dimiliki. akan menghargai apabila sudah tidak memiliki. erm... letih lar ade rase cam nie. Ya Allah... aku bersyukur dengan nikmat yg telah Kau kurniakan untuk kami sekeluarga. jgn lar kau jadikan kami insan2 yg tamak dan tidak bersyukur. amin....

Thursday, October 14, 2010

blog dh bersawang

lamenyer tak jengah ke sini... maklum ler sgt2 bz... dengan raye, pindah umah, kenduri kendara, open house sini sane... segalenyer perlukan perhatian yg lebey...

mane tak nyer, bile ade jemputan, harus lar dipenuhi. bile dh hadir jamuan, perut harus diisi... bile dh perut santak, pe lagi mate pun mintak izin tuk berehat. makanyer blog ini penuh diisik ngan sawang. tak pe, pas2 nie, cube gk nk meluangkan mase tuk update blog kesayangan.

latest stori, last sunday aku wat house warming cum besday party for my little princess. wah... meriah gk ler majlis tuh. x sgka ramai jemputan yg sudi memeriahkan majlis kami. smpi x menang tangan melayan tetamu yg datang. kepada teman2 dan hadirin yg sudi memeriahkan majlis kami, kami mohon ampun dan maaf sekiranya layanan yg diberikan kurang memuaskan. segala yg baik datangnye dari Allah swt dan yg buruk adalah dari kami sendiri.

my luv twins pun hepi sgt. byk giler adiah dorang dpt dr kawan2 mommy. tak sangka... thanx pd yg sudi bg adiah tuk my luv twins.

rasenye smpi sini dulu kot. byk stori mori yg nk ditulis. tp sayang, sedang menjalankan tugas. ni pun duk curi2 update blog. hihi...

c ya nx... wassalam...

Saturday, July 24, 2010

penatnyer.....

salam,

lately nie selalu tak berkesempatan nk update blog. bukan pe, pala tak bole berpk ngan normal... otak sgt penat... sbb tuh idea pun tak dek nk menulis.. inilah kepenatan tahap melampau bg org yg berpindah umah kut...

sepanjang hampir 6 tahun berkahwin, ini lar kali ke2 aku berpindah...kali pertama berpindah dr umah mak kerumah sewa. kali nie plak dr umah sewa ke rumah sendiri....tp mase pindah ke rumah sewa, tak dek lar seletih ini. mgkin sbb tak byk barang kut... kali nie mmg letih sesangat... nk packing barang... pas tuh smpi umah baru nk kemas barang plak. dah lar puteri aku tuh tahu tolong punggah jek. bab kemas lum khatam g. lg bertambah tensen aku...

mgkin sebab terlalu letih, dh dua ari badan rase tak sedap. tekak rase perit sgt. hidung tersumbat. pala rase nk meletup. tp aku tetap meneruskan rutin harian. ttp g keje cam biase. ttp settlekan kemas mengemas. bukan x mo berehat, tp takut keje tak siap. lg bertambah sakit aku klu tengok umah cam kapal karam... keje pun cam tuh gak... malas nk mc sbb lau mc, nnti keje berlambak2. dh tentu sakit aku bertambah parah nnti... nak tak nak, sakit sikit2 nie, tahan jek lar...

okey lar... nk bg bebudak makan jap... ini pun satu hal. anak2 dara aku nie, pelik sket... bfast dorang mesti kul 11 pg.. time kami bfast dorang tak mo join. bile dh kul 11 lebey br terasa kelaparan gak nye...

c ya.... wassalam...

Sunday, July 11, 2010

hari ini, semalam dan sebulan yg lalu

salam,

selepas update terakhir aku tentang kehilangan arwah pak long, rasenye ini lar update terbaru aku. bukan ape, mmg bz sesangat lately neh. dengan kenduri arwah, dengan masalah rumah yg baru aku beli, dengan masalah keje yg melambak, dengan rumah sewa yg huru hara sbb dh byk barang aku packing. uishhhhh!!! letih dan penat rasenye.

belum kira lg setiap hari g ushar2 barang2 tuk deko umah baru. smpi dh tak terlayan. dr ikea ke nilai 3. tp masih ade gk barang yg tak cukup. ntah lar... en hubby plak sibuk ngan projek yg semakin banyak. Alhamdulillah...rezeki kami nk pindah umah kut. semakin ramai plak yg menempah grill. dan yg paling tak sangka bile dapat tempahan dari pelakon terkenal - DYNAS. wah!! masyuk.... tak sangka dapat berurusan dengan org popular...ha..ha.. tahniah en hubby.

tp tuh lar...disebabkan sibuk dengan tempahan org, rasenye grill dan gate umah kami mgkin akan terbengkalai lar kut. die kate biar lar dulu. pakai ape yg ada. yg penting buat yg mane perlu, smpi bole duk. klu bole sebelum pose nk pindah. sbb bulan aug neh, dh start kene bayar intalment. klu tak duk, kene lar bayar tuk dua buah umah. perit gak tuh. erm... tengok jek lar.

semalam aku g amik barang kat bangi. barang yg aku beli dari tuan punye blog http://www.babyintan.blogspot.com. aku beli almari bucu hiasan dan jugak console table dari die. okeh gak barang die. masih nmpk baru dan terjaga rapi. puas hati beli barang yg die jual. thanks intan sbb sudi jual barang tuh. ye lar...dalam kegawatan ekonomi cam skang neh (sbenarnya budget dh lari) terpaksa lar aku beli yg murah2 jek. sbb lebey byk bende lain yg wajib dan mesti aku beli. apepun, sume lampu2, kipas, dan barang2 lain rasenye dh lengkap aku beli. cume tengah survey2 meja makan. sbb kat umah sini cume ade meja makan yg 4 kosi. pas tuh jenis simple sgt. tak sesuai plak nk letak kat ruang living kami tuh. masih survey lagi lar kat kedai2 yg murah dan menarik. ade ker?

k lar...stop dulu kat sini. nk g wedding member opis.

wasssalam....


Saturday, June 19, 2010

al Fatihah untuk arwah pak long...

salam,

setelah 21 hari menderita menanggung kesakitan yg tidak dapat dikesan puncanya... akhirnya pak long kembali ke rahmatullah.... klu masih igt...dlm en3 sbelum neh aku ade citer pasal pak long yg tenat....

tanggal 16 jun 2010... hari kedua pak long berada dirumah mak aku... semalamnya, doktor mengesahkan keadaan pak long dh beransur pulih. die dibenarkan discharge. tp kene buat rawatan susulan. oleh kerana pak long tidak punye keluarga (masih bujang wpun dh berusia 60 tahun), maka saudara yg paling rapat adalah mak (adik kandung pak long). kebetulan mak aku kan dh balu... tiada suami untuk diuruskan... maka petang selasa itu, pak cik (adik mak yg ke3) smpi kerumah mak tepat jam 6 petang. kebetulan ari itu aku kerja. pulang dari kerja... seperti biasa mesti lar wat keje org ppuan lar... selesai solat maghrib, aku terus kerumah mak untuk melihat keadaan pak long. aku tekejut melihat die semakin sihat. keadaan tenat yg aku saksikan sewaktu die admit...sumenye dh tak ada. die mampu memusing2kan badannya. tidak lar terbaring kaku lagi... tangan dan kakinya yg bengkak2 juga telah surut. mukanya kelihatan bersih...dan ceria. aku memanjat syukur ke hadrat Illahi... doa kami sumer telah dimakbulkan...

sebelum aku blik kerumah... kak ngan meminta aku menolongnya menukarkan pampers pak long. aku dan k ngah berkerjasama menyucikan pak long. dalam pada tuh smpat aku bertanya... along sonok tak keluar hospital.... sedey jawapannya... sonok ape... badan along sume sakit2.... pas tuh kami nasihat supaya die lebeykan rehat... supaya cepat sembuh... hampir 20 minit juga baru kami selesai menyiapkan pak long. sedey mase tuh... sbb nmpk ada kesan melecet dibahagian punggungnya... pasti pedih kalau terkena air kencing...

selesai menukar pampers dan mengelap tubuhnya, aku pun pulang kerumah. tp aku tak terpk apa2 langsung. sbb aku tengok keadaan die sgt sihat. esoknya aku ke opis sepeti biasa. time lunch aku kuar ngan adik ipar tuk beli barang2 dressing. kebetulan kaki along ada luka. adik ipar aku mmg kelulusan diploma in nursing. kebetulan masih blum dpt keje. die rela hati untuk menjaga pak long. aku anta adik ipar pulang kerumah jam 1.30. kemudian aku terus blik ke opis. keadaan masih seperti biase. tiba2 tepat jam 5, adik ipar aku kol. menangis dan menjerit2 suh aku blik umah. aku mmg panik... dn dh pk yg bukan2. tak smpt tutup pc, terus cabut blik umah. lagi 5 minit nk smpi umah... aku cube kol mak... mase tuh aku dengar mak nangis. die ckp pak long dh tak ada. aku rase aku tak mampu nk terus memandu. lemah segala sendi bile berita terbaru itu mencecah gegendang telinga. nasib baik akal waras aku terus memandu aku untuk tiba dengan selamat kt umah mak. masuk jek dlm umah...aku tengok ada 2,3 org pak cik sedang menyelimuti tubuh pak long. mengikat bahagian mukanya. aku terus terjelepok. tiada sebutir ayat pun yg mampu aku luahkan. perjalanan dr opis ke umah mak cume mengambil masa 10 minit. tp aku tak mampu smpi untuk berada dicc nya di saat2 terakhirnya... aku kesal... tp ini lar takdir yg aku harus terima ngan redha... ape pun... kami sume redha...ssekurang2nya deritanya di dunia telah berakhir... smoga roh nya di cucuri rahmat... smoga rohnya ditempatkan bersama org2 yg beriman dah beramal soleh... amin....

aku pasti akan rindu arwah pak long bilemana kami pulang kekampung nanti... arghhhhh... saat ini juga aku amat terasa dengan kehilangannya... belum pun setahun arwah abah meninggalkan kami.... kini arwah pak long pula... namun... kami bersyukur kerana pusara arwah pak long betol2 berdepan ngan pusara arwah abah... akan mudahlah urusan kami untuk menziarahi pusara kedua2 mereka...

Sunday, June 13, 2010

hujung minggu yang.......

salam,

weekend datang lagi.... erm...mmg weekend sentiasa dinanti... tp weekend kali neh agak suram untuk aku...mane tak nyer... anak aku demam dh 4 ari tak kebah2... risau plak... smlm g spital amik darah...alhamdulillah.... resultnyer negatif... tak dek denggi. mungkin demam virus kot...ye lar dengan musim tak menentu skang neh....ataupun die tengah demam world cup...ha..ha..

org sibuk ngan WC... aku pun layan gak lar sket. tp boring sbb tak sparing. en hubby mmg tak layan bola. inilar sorang lelaki yg tak minat bola yg penah aku jmpe dan dh jadik teman idup pun... hehehe... malam tadik tengok game argentina ngan nigeria. fuhhhh baru aku pasan aku ada em sorang mamat neh....mmg macho gler... jersey no 10.... messi kalu tak salah name dier... tu lar...lau ppuan tengok bola, bukan tengok skill dorang. tp tengok pemainnyer... hehehe...

lau ikutkan ari neh byk program. tengahari nk g wedding, petang ada jemputan besday party... pas tuh ada gak niat nk g tengok umah baru.... nk smbung keje yg terbengkalai ari tuh... tp smpi skang dh kul 10 lebey, belum ada tanda2 positif nk wat yg mane satu dulu. ermm.....ntah ler... penyakit malas neh lau dh dtg, payah nk ilang.... my luv twin pun masih diulit mimpi...dorang neh lau ari cuti mmg payah bangun awal. sbb tuh ari skolah pun...mama die dh jadik tarzan... pepagi dh start dengan jeritan maut yg bukan jek kejut my luv twin, tp rasenye sekampung pun bole dengar....kire cam alarm tuk kg gombak neh lar...ha..ha..

k lar...nk g mandi...n bersiap...yg penting sapan dulu... tp lau skang neh g sapan, dh bukan sapan g....rasenye dh wajib amik lunch terus...tak kisah lar pape pun...janji perut berisi... c ya nx...

Friday, June 4, 2010

aku dan huru hara hidupku....

dua tiga minggu neh, hidup aku penuh huru hara....membuatkan aku jarang2 dapat update bolog. erm...kekadang terpk gak, mujurlah Allah s.w.t memberikan kekuatan yang tidak berbelah bahagi kepada aku. kalau tak, mgkin dh lame aku tumbang atau lumpuh dek kerana tekanan dan kehuru haraan yg aku lalui.

selepas en somi aku discharge ari tuh, tetiba aku dikejutkan dengan satu berita sedey. pak long aku plak admit sbb non stop vomit. pak long mmg tak penah kawen. aku tak tahu ape sbb die tak mo kawen. cume yg aku tahu, wpun dah berumur 60 tahun, dia masih bersendirian. jadiknya, kami adik beradik lar yg dianggap sebagai anak2nya. kami pun anggap die sbg ayah. disebabkan itu, kami sekeluarga kelam kabut gak lar bile die admit. mmg selama umurnya, die tak penah admit. mmg die ada mengidap diabetes, high bp n gout. tp selama neh masih under control lar. a week b4, die demam. lebey kurang same ngan en somi aku gak lar. so, kesian die yg tinggal sensorang kat kg, mak aku bawak die blik sini. mak aku jaga die. alhamdulillah, selama seminggu duk sini, die sihat sgt. bile dh sihat, die nk blik rumah die. kazen aku (yg mmg duk ngan mak aku) terus anta die lek kg ari sabtu tuh. ari yg same en somi aku admit. mase smpi kt kg, die sihat g. die round satu umah. maybe rindu sgt. ye lar seminggu tinggal umah. pas tuh, mak su aku (yg rumah berdepan ngan umah pak long) cakap, die nk makan nasik goreng ayam. jadik mak su aku pun tolong lar belikan. habis sebungkus die makan. ari ahad tuh pun die masih sihat lagi. cume satu pangai die yg pelik (cerita dari mak su) dia asik merenung ke dalam rumahnya. lama renungannya. kekadang smpi kan sesapa tegur die pun, tak sedar.

mak su aku mula rase tak sedap ati. sbb kebetulan arwah nenek dan pak su aku dulu, sebelum dorang meninggal dunia, dorang juga merenung dalam rumah. tak tahu apa maknanye. tp aku harap itu bukan lar petanda die akan pergi meninggalkan kami. hari isnin (24/05/10) selepas solat subuh, tetiba die muntah2 non stop. smpi badan die naik lembik. mak su citer, berbesen2 die buang muntah pak long. mak su mula tak sedap ati. die kol kak ngah. ajak kak ngan bawak g spital. smpi jek spital, die terus admit. dari hari tuh, kak ngan dan kak cik, kazen, mak dan pak cik aku, berganti2 menjaga pak long kt spital. aku, kak long n adik lelaki aku, mmg tak dapat lar. sbb aku pun sibuk ngan en somi aku yg tak bape sihat. yg len2 pun keje. kebetulan kami cuti wesak ari tuh, kami pun pulang ke kampung. tolong dorang bergilir2 jaga.

ari sabtu aku blik sini. ari ahad tuh en somi ada appointment ngan customer. keje kan? nk wat cam ne. mmg full lar cuti aku. ari isnin tetiba mata aku membengkak. sebenarnya dh dua tiga ari aku rase pedih2 mata. tp pg isnin tuh, bile bgn tido mata aku tak leh bukak. rupanya aku kene infection. mata aku bengkak. aku g klinik dn dpt mc 2 ari. ntah lar.... mgkin sbb aku duk berulang2 spital. mase tuh lar kene infection.

pagi rabu, aku bgun cam biase. jam 6.30 tuk solat subuh dan prepare anak2 aku g skolah. tetiba lepas jek aku solat subuh, aku dpt kol dr kazen yg jaga pak long, doc suh sumer family berkumpul. rupenye mlm tuh pak long muntah darah. keadaan die sgt worse. so, doc nk transfer die ke hospital teluk intan. (sebelum neh die duk kat sabak bernam). aku neh dah susah hati. kak long kol tny aku nk blik ke tak? aku serba salah. sbb aku baru mc 2 ari. tak kan nk smbung EL plak. tp aku tak nak menyesal. kemudian ari. so, nak tak nak aku tebal muka, kol bos aku mintak smbung cuti. aku ceritakan keadaan pak long. mujurlah dorang paham. tp en somi byk projek. so, tak kan die nk tinggalkan keje die. so, die cadangkan aku blik dulu ngan kak long. klu pape hal, die akan menyusul ngan anak2. mujurlah die seorang yg memahami. pg tuh jugak kiteorang bergegas ke hospital teluk intan. smpi sana, pak long dh penuh dengan wayar2 yg berselirat. keadaan die sangat kritikal. aku tido kat spital mlm tuh. malam tadik baru aku smpi umah. mmg aku bersyukur sgt dikurniakan ngan en somi yg memahami. die tak kisah aku tinggalkan die dan anak2 demi menjaga pak long. terima kasih, abang.

smpi ari neh, keadaan pak long masih sama. sok petang pas en somi abis keje, kami akan pulang ke kg lagi. selagi die belum sembuh, selagi itu lar kami akan berulang2 pulang ke kampung. smoga pak long cepat sembuh....amin..... tak sanggup tengok die suffer cam tuh....

Friday, May 28, 2010

akhirnya mini gathering kiteorang bersiaran langsung jua....

salam,

setelah rancangan untuk bergathering berkali2 tertunda....akhirnya semalam 27/05/2010 berlangsung jua.... mak oi...berbulan2 dh plan mini gathering jek pun... dari satu port ke satu port....ade jerk aralnya. tp bile dah menjadik neh, mmg happening sgt...ade lar dua tiga orang yg tidak menghadirkan diri di saat2 akhir, tp happening gak.... havoc lar port bbq tuh smlm...kebetulan org pun ramai kat kedai tuh... penuh meja. nasib bek aku dh book dulu. klau tak mesti tak dapat tempat.... ape pun aku nk say thank to all my friend yg sudi menghadirkan diri...especially eijoy yg sudi open table tuk sumer.... smoga Allah s.w.t memurahkan rezeki ko, joy.... thanks gak tuk ex 4a2 & 5a2 students (imah, ija, ena, zura, suzi, suziliana, anith, aisya, hanny, mad nor) dan jugak pada family korang (hubby & kids) sbb sudi menjayakan mini gathering kita neh.... mmg klu baca dari nama2 tuh, ada dua orang jek lalaki kan? mmg students kelas kami dulu mostly ppuan. hanya ada 4 lelaki jerk. tp seorang dh arwah 5 tahun lepas. skang neh tinggal lar 3 org jerk. tp sorang tuh duk melaka... jauh sgt. kesian plak nk ajak die turun sini... erm...k lar...layan sket pic yg aku smpt snap... ade byk g....tp klu rajin go to my muka buku.... mls nk upload dlm neh....



ofkos gamba tuan tanah mesti ada kan? bersama mad nor & wife

ini lar dua jejaka ex classmate aku dulu.... klu dtg sorang tuh, cukuplar korum...ha..ha...

sahabat baik...mmg dari skolah...cume kurang sorang...ena tak dek dlm gamba neh..

hanny, ija, zura & suzi


inilah kami sumer....12 org sumenyer.... gamba hubby & wife tak masuk dalam neh....

smoga plan kami yg seterusnya akan menjadik lagi....tak puas jmpe korang sumer mlm tadik....


Sunday, May 23, 2010

Alahai En Hubby....

salam,

hari neh en hubby discharge dari hospital. semalam jerk die check in. he..he.. bukan pe, bile dh drip 10 botol, keadaan die smakin good. platelet die smakin naik. dari memula admit smlm 66, smpi pagi neh dh naik ke 113. suatu keputusan yg very good. syukur padaMu Ya Allah... dalam hospital pun, die dh bole mkn. wpun x bole byk, at least die berjaya menghabiskan separuh pinggan nasi hospital. dan die pun lgsung x muntah2. cume kerap kencing. maybe sbb air yg byk masuk dlm badan. mmg itu lar yg terbaik.

tapi...... nape bile discharge jerk, smpi kat umah, tetiba die muntah2 blik. keadaan die masih lemah. mungkin sbb die x berehat ker? nmpk die x okeh sgt. hari neh rumah aku x putus dikunjungi kengkawan en hubby dan aku. semalam kebetulan dorang sumer tak smpt dtg. ye lar kebanyakan dorang tahu dh petang. tp okey lar...klu sume kengkawan kiteorang dtg smlm, aku igt penuh lar wad tuh ngan kaum kerabat kami jerk. en hubby neh punya family yg besar. wpun mak dh ayah die dh divorce, tp dorang dh kawin dan ada family memasing. plus lagi ngan family uncle (pak lang) yg bela dier dr kecik. dan jugak keluarga aku.... kebetulan sume pun datang serentak semalam. penuh satu wad tuh ngan keluarga kiteorang jerk. smpi kan kiteorang tolong melawat skali mamat yg duk sbelah katil en hubby. sian mamat tuh, mak ayah jauh. adik beradik pun tak dek yg dekat2. so, tak dek org visit die pun. nasib bek lar kiteorang neh jenis yg bek ati sumenyer. siap turun belikan milo tuk dier. ye lar...tetiba die teringin nk minum milo. tp tak dek org yg bole harap. alar...kesian nyer...

maybe sbb tuh lar en hubby nmpk x okeh kot... sbb kurang rehat. ye lar... tak putus2 org dtg visit. tp die pun dh mula kurang selera. mula klu masuk makanan akan keluar balik. erm...ntah lar... mgkin perubahan die tak kan mendadak. mungkin kene amik masa. harap2 en hubby getting better. harap2 die akan lebey okeh dalam sehari dua neh. aku dh tak tahan tengok dier cam tuh... sian sgt.... dh lar check in satu malam pun tak mo pisah ngan haku. dia suh aku teman die tido kat spital. nasib bek spital gov skang mmg dh bley tunggu. tp sorang jerk lar... elok lar... tp aku lar tak lena tido. bukan pe, teringat anak2 kat umah yg tinggal ngan family en hubby. tp bile dh blik pg tadik, aku tengok dorang okeh jerk. tak heran pun aku ngan en hubby tak derk. ye lar dorang sonok jek main2 ngan kazen2 yg ramai. erm...tuh lar bebudak. dorang bukan kesah pun ngan parents dorang. asalkan dorang dpt main sepuas2nyer, itu dh cukup baik. alahai ank2 aku.. sabo jek lar...

kepada en hubby, smoga abg cepat sembuh. jgn lar sakit lagi. susahnye hati wife awak neh... smoga kite sefamily akan tabah dengan dugaan Allah s.w.t ini...Amin...

Saturday, May 22, 2010

Finally...my hubby was admitted....

salam,

setelah 4 hari berulang2 ke hospital....hari neh en hubby kene admit gak. platelete darahnya semakin drop. dari 115 smlm, pagi neh dh drop ke 80. keadaan die pun getting worse. badan die menggigil. muntah2 non stop. aku worry sgt2. so, doc terpaksa gak admit dier. tp pepaham jek lar spital gov neh. sumenye slow. kiteorang smpi spital tadik kul 9. itu ini itu ini....kul 2 baru die masuk wad. lepas setle die masuk wad, aku mintak izin balik umah dulu. ye lar dgn tak solat zohor lagi. pas tuh teringat kat bebudak yg aku tinggal kat umah pengasuh. so, aku pun blik lar dulu. nnti dalam kul 4 lebey, aku g blik spital. rasenye 2,3 ari neh...rutin aku adalah berulang alik hospital lar nampaknya...

aku tak tahu lar...smpi jek umah tadik, terasa sepi sgt. tak penah duk umah tanpa dier. klu g keje tuh lain lar... ini tahu die tengah sakit kt spital. terasa sgt die tak derk. belum pun malam, aku dh tangkap syahdu. mlm neh ntah cam ner... smoga aku akan terus tabah menghadapi dugaan Allah s.w.t ini. Amin

wassalam


Friday, May 21, 2010

Semakin hari...

salam,

semakin hari.......en somi getting worse..platlet darah die asik drop jerk...sok repeat lagi
semakin hari.......cuti aku semakin kurang.... sbb asik amik cuti jerk...
semakin hari.......umur smakin meningkat... tp azam mase umor awal 20an dulu masih tak tercapai..
semakin hari......bebudak semakin membesar...dan mula terasa diri semakin dewasa...
semakin hari......tugas dipejabat semakin terasa membebankan...bile lar nk jadik bos????
semakin hari.....aku semakin teringin nk bb. tapi..............................................................................

erm.....itu lar yg sedang membelenggu aku skang neh... smakin hari keinginan aku untuk menimang cahaya mata ke3 semakin memuncak.... tp...ada sesuatu yg menghalang keinginan aku neh. susah kan nk dgr org laki x nak (+) bb??? selalunye dorang lar eksaited sesangat kalau bab2 buat bb neh. ye lar... bukan dorang yg banak... so dorang duli hape sakit ke tak kite sbg isteri dan ibu yg melahirkan.

but.....en somi aku neh mmg lain dari org...len... Bile aku usulkan nk tambah bb....die bleh kate...cukuplar dengan pe yg kite ada... aku seprais sesangat.... smpi aku pujuk dier....aku teringin nk preggy. aku tingin nk ada bb laki... aku tingin sesangat.... tp die tetap ngan pendirian dier, kite dah cukup ngan dua org neh jerk. die penah berazam sebelum kawen dulu, die cume nk ada 2 anak jerk. tak kira lar dua2 lelaki atau dua2 ppuan atau lelaki dan ppuan...die cukup setakat tuh jerk....aku tak tahu nk pujuk cam ne lagi... dari gaya die cakap, he is seriyes sesangat. cam ne erk? cam ne jalan tuk aku pujuk dier supaya aku dpt merealisasikan impian aku tuk menimang bb pada usia aku 30 tahun depan?

ish...semakin hari bile aku kerap ke spital lately neh bawak en hubby amik darah...selalu terjumpe ngan ibu2 yg baru melahirkan bawak bb2 dorang yg comey2...hati aku smakin memberontak tuk punye bb sendiri... cam ne neh?????? ape yg patut aku buat erk????

erm...smakin hari...hari pun semakin malam... ade baiknye aku masuk tido... manelar tahu kut2 mlm neh bley buat bb? ha..ha..ha.. moga ada lar sinar baru tuk aku sok ari...

wassalam



Thursday, May 20, 2010

SuKe vs DuKe

salam,

masuk hari ke4 en somi sakit. dan masuk hari ke 4 gak aku coti. aduh...panjang betol cuti aku. nk wat cam ne, x smpi ati nk tinggal die sensorang kat umah. sian kat dier... selalunye lau aku sakit / demam pun die sanggup jg aku kat umah. x kan time die aku nk tinggal plak kan? erm...berkorban tuk somi sendiri, rasenye tak salah... harap2 co aku pun paham situasi aku...

pagi neh bwk die g 2nd blood test. result kuar menunjukkan die mmg sedang mengidap denggi. cume kumannye tak tinggi sangat. so, doc suh drip sebotol n balik dulu. sok pg dtg sekali lg n do 3rd blood test. klu platlet darah smakin drop, maybe kene admitted. harap2 die dh okeh lar besok. perkembangannye hari neh, nmpk smakin okeh. die dh bole bergerak sendiri tnpa bantuan. cume sengal2 dan ngilu2 kat badan die lum ilang sepenuhnya. masih terasa. dan perkembangan terbaru pulak, die dh bole tido. selama 4 hari die demam, die langsung tak ley tido nyenyak. 5min pejam, terjaga. sbb badan die sakit2. lepas drip tadik nmpk perubahan yg ketara okeh. cume yg masih stay, muntah2 die tuh. x bole blah dah. setiap kali masuk meal / drink, sure akan kuar balik. kesian gak tengok dier. lapar tapi tak ley mkn. tp kate orang2, elok lau muntah. sbb lau muntah, kuman tuh akan ikut skali kuar... ntah ler... ye lar kut... harap2 betol lar...

dalam aku sedang berduka menghadapi dugaan Allah s.w.t ini, aku dikhabarkan dengan satu berita gembira. my BFF disahkan hamil. bayangkan setelah 4 tahun berkawen, ini kali pertama die disahkan preggy. die sendiri pun cam tak caye. aku plak yg lebey teruja. ye lar aku paham masalah dier. dia n hubby mmg suke sgt ngan bb. dorang dh cube memacam cara, tp tak berkesan. akhirnya die terbaca artikel dlm tenet. suh amalkan makan acid folic. alhamdulillah setelah dua bulan mengamalkannya, akhirnya bulan neh telah membuahkan hasil. tp die masih trauma lagi. dia takut ape2 akan berlaku pada kandungannya. so, aku advice die dptkan nasihat doc. so, doc ada bg die ubat untuk kuatkan rahim. disamping tuh aku pesan gak, jgn over excited. takut keciwak nnti. dan yg penting, sentiasa berdoa yg terbaik tuk kandungan dier. so am i... as her BFF, aku nk tengok die menimang anak sendiri. kesian gak kat dier. lame sgt mengidam nk bb. semoga die akan selamat sehingga melahirkan seorang bayi yang comey...

rasenye ini jek kut story tuk kali neh. insyaAllah lau ada story baru nx time, aku update k?

wassalam....

Tuesday, May 18, 2010

Latest Story

salam,

lame gler x update story terbaru...smpi dh bersawang2 blog neh... bukan sengaja x nak update. tp lame gler lappy masuk wad. baru ahad lepas kuar dari wad. okeh lar....tp still tak se best sebelum neh. biaselar...bende kalau dh reformat, mmg tak akan sempurna seperti sebelumnyer... lantak ler...janji aku bole on9 fb, blog n ym....its enough 4 me...

kekadang terpk gak, idup kite neh penuh benar dengan dugaan. kalau lar tak kuat menghadapi dugaan neh, rasenye dah lama surrender.... tp ape pun, aku anak mak ngan ayah aku. aku kene kuat. lappy dh okeh, skang hubby aku pulak demam secara tiba2. kronik gak lar. segala sendi2nye sakit2. smpi nk dipegang pun terasa ngilu. kate orang simptom denggi. bile di pegang badannyer terasa panas membahang. tp die plak berselimut tebal. smpikan kipas pun tak bg dibukak. katenye sejuk menggigil2. aku dh 2 ari coti keje. ye lar, sedangkan nk bangun pun berpapah, cam ne lar aku sanggup nk tinggal die kat umah sensorang. risaunye ati aku...hanya Tuhan yg tahu. dia start demam subuh semalam (isnin, 17/5/2010). smpi ari neh, demamnye masih tak kebah. paracetamol dah berbijik2 masuk perut. tp demam masih tak okeh.

dah lar masalah nk memujuk die g spital. pagi neh, anak2 nk g skolah.... biaselar bebudak sblm g skolah salam cium tangan dier. tp yg buat aku tangkap syahdu bile tetibe die peluk cium anak aku berkali2. aku mula pk yg bukan2. aku terus berdoa smoga tak dek pape yg berlaku kat dier. ramai yg datang memujuk die ke spital. akhirnya, lepas zohor tadik tetiba die bersiap. die suh aku bawak g spital. Ya Allah... Kau telah buka pintu hati suamiku.... Mungkin jugak sbb dh byk sgt org nasihat suh pegi. ye lar...org yg dtg sumer bukak citer pasal arwah din beramboi. sbb simptom demam die neh mmg saling tak tumpah cam arwah. sbb tuh sume orang asik ckp bende yg same. mgkin gak sbb tuh die berubah ati dan nk gak pegi check kat spital.

Alhamdulillah...lepas amik darah, doc kate buat mase neh masih belum nmpk ada denggi. mungkin sbb baru hari ke2, so platlet darah tuh blum drop. so, die kene datang balik on tis khamis tuk 2nd blood test. sekiranye platlet darah tuh drop, maknenye die kene admitted. Aku berdoa smoga die akan sembuh. kalau bole jgnlar smpi admit. aku tak penah berpisah tido ngan die. tak snggup aku. nk memikirkannya pun aku tak sanggup...inikan pulak kalau betol terjadik.... Ya Allah..Kau lindungilah keluarga kami...amin... tp kalau itulah yg terbaik tuk dier...aku redha. asalkan die sembuh cepat...

k lar..aku kene sediakan ubat tuk en hubby. dh waktu die mkn ubat skang neh... see ya on nx episode...

wassalam...


Saturday, May 8, 2010

in hepi mood...la..la..

salam,

hari neh hepi gaklar. wpun semalam penuh dengan kehuru haraan hidup aku. mane tidaknye. pukul 12 t/mlm kazen hubby kol. katenye adik die kantoi. tengah lepak2, kene hangkut ngan polis. pulak tuh, ada 2 org member die kantoi urine test. si adik neh plak tak boleh kencing. so tak dapat amik urine. tunggu smpi ke pagi. tak ko kencing gak. mgkin takut yg terlampau membuatkan die tak leh nk kencing. pagi2 lagi aku ngan kazen hubby aku g balai kuang. igt nk g jmpe dier. tp tak dapat. sbb prosedur lokap hanya bole jmpe lepas dapat reman. so, dorang akan bawak adik neh ke mahkamah dalam kul 9 pg. di sebabkan aku kene masuk keje, so aku suh jek lar kazen tuh bawak kete aku g settle hal adik die tuh. pas tuh kul 12 t/hari en hubby dtg amik aku kat opis bawak g ipd. rupenye kazen die tuh tak reti nk settle cam ne. si adik tuh masih tak bley kencing. kami pun datang bawak air byk2. paksa die minum smpi die nk terkencing. tp kami tak leh tunggu lame. sbb baru dpt berita yg MIL tiri aku masuk wad coz denggi. pergh...memacam dugaan yg melanda. so, rush g PUSRAWI jln tun razak. maknenye smlm en hubby pontenglar solat jumaat. ye lar....memacam hal. Alhamdulillah, MIL dlm keadaan stabil.
aku pun half day lar smlm. sbb dh huru hara sgt. dengan kete wat hal lagi. aduhai..... rase cam nk nangis pun ade.

tp itu ler janji Tuhan. di sebalik segala yg berlaku, pasti ada hikmah tersirat buat kita. asalkan kite redha dan tidak mengeluh. disebabkan kesabaran dan ketawakalan kami...ceh, pasan plak erk? maka pagi neh dapat berita gembira. aku sajek2 check akaun bank aku. mmg aku sedang menunggu duit kwsp aku masuk dalam akaun. dh berminggu sebenarnye. dh hampir 3 minggu. rupanye duit tuh dh masuk semalam. alhamdulillah.... so, rumah impian kami semakin hampir untuk direalisasi. aku pun dh kol lawyer, die kate bank aku masih blum release payment. die akan chase bank tuk release pymt secepat mgkin. kebetulan plak owner kol aku. offer suh aku amik kunci dulu n buat lar ape yg patut. sbb die kate tak kisah. sume pun dh hampir settle. syukur...nasib baiklar owner neh mmg jenis tak kisah. wpun berlainan bangsa, die bertimbang rase gak. so, besok kami akan pegi amik kunci kat die. bole lar buat ape yg patut kat umah tuh.

seronotnyer... tak sabar nk deco umah. tp ape pun, disebabkan rumah neh penah didiami oleh owner, perkara pertama yg perlu kami buat adalah menyamak rumah itu. sekadar untuk menyakinkan kami tentang kesucian rumah tuh. ye lar...kite nk solat n everything dlm umah tuh. ini pesan mak aku.... erm... tak kisah. yg penting en hubby mmg tak sabar nk design gate n grill umah sendiri. pas tuh nk pasang poly bagai. die pun over excited. selalunye asik buat umah orang jerk. skang neh nk wat umah sendiri. mmg teruja sesangat... Ya Allah! Ya Tuhaku! aku bersyukur dengan segala rahmatMu... syukur alhamdulillah.... semoga kami terus dilimpahi dengan rahmat dan kurniaMu...amin...

Thursday, May 6, 2010

Aku tengah berangin neh....

Hari ahad lepas aku n family g soping barang dapur kat K4 kepong... sape yg tau K4 kepong neh, berdekatan ngan KWSP cawangan kepong. neh 1st time soping barang dapur kat sini. slalunye kat econsave sg buloh jerk. kebetulan ari tuh mmg tak dek idea nk g memane, so en hubby ajak soping kat K4. g pun die ada something mmg carik kat sane. so, kami pun beli lar barang2 yg patut tuk stock sebulan. shower cream, ubat gg, liquid detergant, vanish, dan yg paling tak lupe mesti beli kudap2 an... nugget, fries, megi... dan tetiba ternampak benda neh...


sebelum neh, mmg tak penah beli chicken pop corn neh. tp tetibe en hubby teringin plak nk mkn benda neh. die pun amik terus masuk dalam troley. bile dh kompom sume barang in d list dh kami amik, kiteorang pun pegi kaunter. buat bayaran. singgah untuk makan dinner kat kfc sbb anak aku asik sebut nk mkn kfc. 4 hari berlalu, aku mmg tak tengok langsung pada chicken pop corn yg aku beli tuh. bukan pe, aku sibuk sgt 2,3 ari neh jd tak dek mase nk masak kudap2an tuh. cume nugget ngan fries jek aku rajin goreng pepagi sbb bfast anak2 aku. susah aku nk ckp, tau makanan tuh tak berkhasiat, tp itu jek yg dorang lalu makan pg2 tuh. erm...ari neh, aku punye lebey mase. g pun teringin plak nk rase chicken pop corn neh. siap masak tadik, aku pun amik chicken popcorn tu n goreng. masih lum de pape yg berlaku. tp aku dh smell something. mmg very bad smell. aku pelik. aku amik bungkusan chicken pop corn tuh. aku hidu. mmg smelly. bau macam ayam yg dh busuk. aku tak puas ati. aku belek2 packaging dier. rupa2nyer dh xpired. bukan sehari dua. tp dh hampir 2 bulan. xpired on 10/3/2010. aku tak puas ati, aku tunjuk kat en hubby.

en hubby pun amik packaging tuh n hidu. die pun nk muntah. mmg kompom ayam tuh dh busuk. ceh hampeh betol. cam ne lar co besar cam K4 tuh bley suke2 jual barang2 dh xpired. pulak bukan x pired sket. dh 2 bulan. dengan perasaan yg meluap2, aku pun belek2 lagi packaging tuh. aku ternampak sesuatu yg bole aku buat.....


erm...ada no tuk wat komplen. so aku pun amik phone n kol no tuh. aku pun wat komplen. die tanya memacam lar. pas tuh siap suh aku carik balik resit beli barang tuh, n bawak packaging tuh ke K4 yg aku soping tuh. dorang akan refund duit aku berserta dengan sedikit imbuhan. aku terus sound, aku buat komplen bukan tuk aku dapatkan sume2 bende tuh. aku cume nak dorang highlight bende2 cam neh. supaya tak dek lagi customer yg senasib dengan haku. tp dorang harap sgt aku datang. sbb nk mintak maaf lar konon....ke sebenarnye takut aku saman dorang? erm...ntah ler....so aku nk advice lar pada korang sumer, sblum beli something, make sure brg yg dibeli blum xpired...aku pun pas neh akan jadikan pengajaran... mmg aku akan check setiap packaging yg aku amik...

Saturday, May 1, 2010

Selamat berhujung minggu

sume pun tahu yg ari neh adalah hari pekerja. maknenye kepada sume pekerja, tak kira lar ape keje pun janji yg halal, enjoy lar ari neh. bcoz today is our day. plan nk kuar, tp en b kene keje. ha..ha.. iniler pekerja yg tak menghargai hari sendiri. nk wat cam ne, keje die kais pg mkn pg, kais ptg mkn ptg. kang lau tak keje, tak berasap lar dapur kami. huhu...

aku nk story pasal sorang kenalan fb aku. mmg tak kenal, cume jadik kengkawan kat fb lar. tp die quit okeh. sbb friendly sesangat. mase memula kenal tuh, aku mmg tengok lar gambo die. ada lar gamba family, anak2, suami. siap main peluk2 g. tp mmg ketara, hubby die nmpk berumur lar sket. tp anak2 die pun dah besar. rasenye yg paling kecik pun mybe sebaya anak2 aku. ada 3 org. tp mmg jelez lar tengok dier. wpun anak 3, badan mmg cun g. cam anak dara. muke pun ley tahan. selalu gak chatting ngan die. n die mmg so friendly. tp lately neh aku pasan, sume gamba2 family die dh tak dek. yg tinggal cume gamba die sorang. aku pelik gak. niat di ati nk tny. tp memandangkan tak kenal die secara rapat, malas ar plak. tp still query gak. last n last, baru aku dpt tahu yg die ada kekasih gelap rupenye. sbbnyer aku pasan ada sorang mamat neh, mmg always komen status dier. memula aku igt member2 biase. lama2 aku tengok len mcm die nye komen tuh. siap ada honey, luv n ect. erm...no wonder lar die take out sume pic hubby n kids dier. x sangka tau. sbb tgk dorang cam hepi family. tp tuh ler, kekadang kiter x tahu masalah dalaman orang neh. tp rase terkilan gak lar. nape kene amik jalan sesingkat itu?

tp tuh lar, hubungan terlarang neh tak lame rasenyer. sbbnyer, dua tiga hari neh, mamat tuh dh tak komen apa2 kat status dier. status dier plak cam patah hati. n byk blame kaum en b aku. erm..ntah lar ape yg berlaku. tp ini lar rencah dan ragam kehidupan manusia. selagi bergelar manusia, dan hidup di bumi Tuhan ini, kite ibarat sedang melakonkan drama yg hanya akan tamat setelah tamatnya riwayat hidup kita didunia ini n to b continued in padang masyhar.

kekadang bile memikirkan keadaan ini, aku jadik takut. maunyer tidak, fb neh bole jadik medan ape sajerk. kekadang akubengang gak. dulu2 mase baru2 bukak ac fb en b aku, die ada add sorang minah neh. rupenye bekas awek dier. yg haku hangin tuh, siap lagi pm bagai. pulak tuh ada lak continue kat ym. amboi2...melampau betol. smpi satu hari tuh aku mmg ngamuk lar. minah tuh dh kawin. anak 2. satu mlm tuh aku tengah upload gamba kat fb dier. minah tuh anta pm, tny tak on9 ym ker. aku pun pe lagi. mmg hangin satu badan. aku terus amuk kat en b. mmg die senyap jerk lar. aku ckp kt en b, selama neh die komen2 kat status, aku leh terima. dorang pm pun aku senyap g. sbb masih bertanya ttg khabar masing2. tp bile dh smpi memalam pun tny tak on9 ym ker, mmg nk kene lar. slalu sgt ker ber ym?!! bile aku dh bising2 tuh, seminggu gak lar die tak bani nk pegang lappy aku. pas tuh die jnji die tak kan lyan minah tuh. erm..ntah lar. janji org laki neh, bukan ley pakai sgt. tp mgkin gak betol kut. sbb baru2 neh, minah tuh ada pm dier, tny kenapa lama menyepi? status pun dh lame tak update. ym pun tak on9. mmg die dh tak update status dier. cume status busines badge jerk. bagus lar. bende2 cam neh, lau tak dibendung awal, lama2 akan memudaratkan diri. aku slalu ckp kt en b, kite bejalan pandang ke depan, bukan kebelakang. skang neh jalan depan awak adalah sy dan anak2. klu awak pilih untuk kebelakang, maknanye awk akan bertemu blik ngan die. yg penah musnahkan hidup awak dulu. pk2 lar... aku harap hubungan aku dan die akan terus kekal bahagie. wpun byk kekurangan dan ketidak sefahaman kami, aku redha dgn jodoh yg Allah s.w.t tentukan. hanya Dia yg Maha Mengetahui mengapa aku bertemu jodoh ngan mamat neh... erm...

nway, kepada sumer kengkawan...nikmatilar ujung minggu andal. have fun everybody...

wassalam...

Friday, April 30, 2010

Hari neh ari jumaat

Memang lar ari neh jumaat. tak yah g tau pun korang sumer tahu kan? tp ape yg beh nyer ari neh adalah...sbb sok dh coti. kebetulan plak sok coti hari buruh. tp untuk org2 yg dh slalu coti ari sabtu cam aku neh, dh tak dek pasaan. same jerk cam ujung minggu yg len. huhuhu...nape lak tahun neh jatuh ari sabtu erk? x pe tahun depan klu bukan tahun lompat, maknenye 1st may akan jatuh pd ari ahad. so bley post poned senin. hua..hua..beh2...

perkembangan anak aku, she's getting better. chicken pork tuh dh mule pecah n mengecut. memacam petua org tua aku follow. tp tuh lar, memuda nk jadik mak. smpikan org kate daun bambu tuh letak bawah tmpt tido. bile dia dh mula kecut, baru tumbuk n lumur kat badan. untuk ilangkan parut. tp pemahaman aku, dpt jek daun bambu tuh terus tumbuk n lumur kat badan. menjerit anak aku malam tuh. rupenye bende tuh pedih. plak tuh campur ngan beras. beras klu ditumbuk bukan bleh halus pun. sian dier.... pak lang aku punye lar ngamuk. ha..ha.. mane lar aku tau. tp kekadang aku pun jadik pelik. sbb ada org kate lagu neh, ade org plak habaq lagu tuh. tah mane satu aku nk ikut.... last and last, aku amik bedak sejuk jek lumur atas badan dier.... itu lar yg terbaik. sbb bedak sejuk kan sejuk? so far, die dh smakin okeh. smlm aku anta umah bb sitter. die dh mula main. wpun masih jalan tercengkot2, sbb tapak kaki die pun ada, tp tuh sumer tak menghalang die tuk bermain. Alhamdulillah, aku bersyukur sbb die dh mula kembali.... suara tarzan aku pun dh mula masuk keje lar... lama sgt mc... mula lar riuh rendah blik umah aku...

wpun si adik dh smakin baik, tp aku risau plak si kakaknye akan berjangkit. aku harap klu nk berjangkit pun biarlah skang. jgn lar mase 16/5 nnti. sbb aku dh promised nk g wedding my best friend. pas abeh skolah tak penah jumpe beb. klu jadik aku g wedding die, maknenye inilar kali pertama nkjmpe pas abis skolah. hampir 12 tahun...lame tuh... tp aku lum pujuk en hubby g. bukan senang nk ajak die tuh jalan jauh2. pulak tuh wedding. hubby aku neh mmg len sket. kekadang terpk mengapa kami bertemu sedangkan kiteorang punye pangai cam langit dan bumi. tp itular jodoh. aku harap en hubby akan tunaikan lar permintaan isteri die neh..... amin....

okeh lar... stop dulu. nk get ready to work. pas solat subuh tadik, exercise... pas tuh terus update fb dan blog. mmg suke update blog pas solat subuh, sbb ide mencurah2. maklum ler otak fresh lagi. nway, selamat hari jumaat dan selamat berhujung minggu.

wassalam...

Tuesday, April 27, 2010

Sunyi nyer...

Hari nih dh ari selasa. masuk ari neh, dh 2 ari aku cuti. tp wpun cuti, aku tetap kene masuk opis pagi smpi kul 11. aku kene co-ordinate bebudak aku punye kejer. dh siap kejer2 dorang, baru aku blah. sbb en hubby aku nk buat keje plak. tp cuti aku cume di approvedkan selama 2 hari. bukan tak app, tp aku mls nk apply lelame. sbb baru bulan 4. cuti byk g nk guna. nk pindah umah lagi nnti. erm...so nak tak nak, sok aku dh kene keje. pasai anak aku, mgkin mintak tolong mak aku jaga. lepas mak aku siap meniaga, en hubby akan p amik mak, bawk lepak umah aku. sbb anak aku tak mo duk umah orang len. mmg pesen die lau demam, tak suker duk umah org len. nk kuar pun die tak mo. harap2 dia akan cepat sembuh.

keadaan anak aku smakin worse. chicken pork tuh smakin byk tumbuh. tp mak aku kata elok lar. biar sume kuar. jgn masuk kedalam. akan lebey merbahaya. ntah ler... tp aku tengok die suffer sgt. ye lar, bygkan nk tido pun susah. maybe bende tuh gatai n miang kut. aku dh tak hengat rasenyer. dh lame sgt kono. mase tuh stadard 5 kut. ntah lar aku pun luper. tp pe pun, biarlah die kene mase die masih kecik neh. nnti lau dh besar, x kan kene g. so, parut2nyer pun cepat ilang.

to anak2 mama, smoga cepat sembuh dan terus menjadi penghibur pada mama dan babah. boring lar bile korang sakit. sunyi sepi rumah neh. tak dengar korang bergaduh, melalak, bergurau, gelak... rindunyer pada sumer bende tuh... dulu mase korang asik gaduh n memekak jek kat umah, mama asik marah kan? skang bile tak dek sumer tuh, sunyi sgt. erm...mama...mama... pelik kan? tp ini ler hakikat. rasenyer biar lar korang cam selalu. mama tak susah ati.... wpun kekadang makan ati dgn pangai korang. i luv u so much my little princess, adreana farzeeha n adreana fareesya...

Sunday, April 25, 2010

My Little kids getting worse

Keadaan adik semakin teruk. aku kesian tengok dier. bende tuh dh mula terasa miang dan gatal. aku dh mula bagi die air kelapa gading muda. tp satu lar peel anak2 aku neh, lau sakit payah no nk mkn ubat. si kakak pulak dh start demam. aku sure die bakal berjangkit. aku dh mula risau. sok dh nk keje. aku bukan tak mo cuti. tp sbb skang neh aku terpaksa replace sorang collegue yg cuti bersalin, tu yg membuatkan aku terpaksa jugak kene keje. en hubby pun tengah byk projek. tak leh nk coti gak. tp die dh janji, dia akan arrange bebudak die wat keje, pas tuh die akan amik anak blik umah dan jaga. susah gak time cam neh. slalunyer en hubby bleh coti kalau anak demam. ye lar die bos. dia bleh coti bebile jerk. tp sbb skang neh projek byk sgt. die takut lau cuti tk smpt nk siapkan keje orang. sumer nk cepat. hmm...dugaan betol. harap2 anak2 aku cepat lar sembuh. tak sanggup tengok dorang suffer sgt cam tuh.
Ya Allah! Ya Tuhan kami! tabahkanlah hati kami menerima dugaanMu... smoga kami akan terus bertaqwa dan beriman kepadaMu...Amin...

Saturday, April 24, 2010

Chicken pork

Adoiyaiii... patut ar anak aku demam last wk. rupenye die nk kene cacar air neh atau lebey dikenali sbg chicken pork. sian aku nengok dier. ye lar....bende tuh kan ke gatal. dulu2 mase aku kene, aku dh besar gak lar. dh std 5. tp die neh baru 5 tahun dh kene. nasib bek sorang. tp aku sure, yg sorang g tuh akan berjangkit. maknenyer aktiviti aku kene terhad lar pas neh. yg beh tuh, kata orang2 tua, lau anak kene demam campak, tak leh menggoreng kat umah. pergh...alasan tuk aku gantung periuk (wpun mmg dh slalu gantung periuk tanpa alasan..huhu...). apa2pun aku harap kengkawan doakan my luvely twin cepat sembuh erk...amin...







Wednesday, April 21, 2010

Jalan-jalan di Hari Minggu

punyer ler sibuk nk hentam budak yg belasah anak, terus terlupa nk update story di hujung minggu hari tuh. biasalah kalau coti, tak sah lar kami duk melepak dirumah. bagaikan satu arahan pulak, bila hari minggu jek mesti kene kuar. kekadang tuh, kuar g makan jerk, tp mesti kene kuar lar. bukan pe, memasing dh cemuih (jemu) dok wat benda yg kene buat hari2. babah dengan kerja2 besinya, mama sibuk ngadap komputer, little twin plak sibuk ngan skolah. so, di hari minggu lar kami dah spent time together2. tp lau ikutkan, en hubby aku neh ada hangin gak. kene time die malas nk keluar, paksa lar cam ne pun. mmg die tak kan pegi. tapi lately neh, aku tengok die plak yg lebey2. kekadang aku pun malas nk kuar, sbb sibuk nk kemas umah lar ape. tp die pulak tengah sonok nk berjalan. ntah lar en hubby. dh 5 tahun lebey kawin pun, masih tak leh paham pangai awak....

bangun pagi tuh, aku terus kemas umah cam biasa lar. basuh baju. lipat kain baju selori. hang baju2 keje aku, hubby n baju skolah anak. malam kang senang nk iron. lepas siap sumer keje, dan dah selesai bfast, en hubby ajak kami keluar. aku pun pe lagi. siapkan bebudak dua horang tuh. dorang neh leh taha gak lau bersiap. kalau tak kene lar baju yg aku bagi, mmg bising lar mulut dorang. kekadang tuh, nk kuar g kedai pun puas bergaduh. sbb baju yg aku bg tak kene ngan citarasa dorang. hadoiiii...kecik2 dh pandai nk bergaya bagai. tak paham aku. dulu2 aku ape yg mak aku bg itu lar yg aku pakai. nk melawan, jgn haraplah. lebey baik ikut daripada kene tinggal. ish ish bebudak zaman la...

memula tuh, kami g klcc. dari anak aku tau sebut klcc, selalu die tny bile nk bawak die kesitu. aku bukan ape, malas nk bawak dorang kesitu sbb org ramai sgt. tak sggup nk berhimpit ngan org ramai. blum kire nk carik parking lagi. mmg bende yg paling membosankan. tp sebab dh selalu sgt anak aku sebut2 pasal klcc neh, maka hari itu tertunailah permintaan mereka. tp spt yg dijangka, mmg parking full. org penuh gler. x lama pun duk kt klcc. sbb kiteroang tak tahu nk wat pe kat situ. dgn org yg ramai sgt, maka aku ngan en hubby pun amik keputusan kuar lepas kiteorang makan.

kuar dr klcc, kiteroang singgah pulak ke tasik titiwangsa. memula tuh niat sajek nk berdating kat tepi tasik. ntah cam ne, smpi kat tasik tetiba teringin plak nk bawak anak naik bot kayuh menyusuri tasik titiwangsa. maka kami pun naiklar bot kayuh tuh. aku neh mmg phobia air, tp demi anak, kuketepikan perasaan aku nan satu itu. rupanya sonok gak bercinta di tengah tasik smbil mengayuh bot neh...

pe pun, weekend neh syok lar gak. sbb byk benda baru yg kiteroang buat dan pegi. pe pun, korang layan lar gambar tak seberapa yg aku amik neh erk...




Tuesday, April 20, 2010

Sambungan story smlm...

hari neh...ngan semangat berkobar2, pepagi aku dh smpi kat skolah anak aku. smpi jek skolah tuh, aku terus carik budak smlm. kebetulan die tengah main2 ngan kengkawan dier. aku pun pegi dekat die dan terus tanya kenapa die tendang anak aku? die terus diam dan cam nk larikan diri. pas tuh kengkawan yg ramai2 kat keliling die terus bagi api lagi. die neh mmg jahat. suke pukul orang. kacau orang. aku pun pe lagi. bukak lar khutbah selasa pepagi tuh. ramai gak ler yg mendengar ceramah aku pg tuh. dah cam nk kempen pilihanraya pun de gak. tp sedeynyer kempen aku tuh bebudak jek yg berminat. heheh... bile cikgu terdengar ada ceramah politik pulak kat luar tuh, maka cikgu pun terus datang dekat aku dan bertanya ape yg berlaku. aku pun cerita dari a-z. dr mula smpi abih. bile cikgu tanya sape budaknyer, maka aku pun tunjukkan lar pada die. ini jawapan cikgu tuh :-
"Maaflar puan. Dia neh mmg nakal sangat. dah byk kawan2 die mengadu tentang die neh. tak pe, nnti pihak sekolah akan selesaikan perkara neh", cikgu

"saya bukan ape, ini berlaku depan mata saya. kalau belakang saya, tak tahu lar cam ne. saya hantar anak saya ke sekolah untuk die belajar. saya tak nak lar tetiba dapat berita yg die dpt musibah. sekali dah terjadik hari tuh. smpi hampir berjahit kepala dia. tp tak pe lar salah anak saya. dia yg berlari dan jatuh sendiri. tp kalau ape2 berlaku pada anak saya akbibat perbuatan orang lain, saya tak kan berdiam diri", aku.

"baiklah puan. kami akan ambil tindakan ke atas pelajar ini", cikgu.

setelah berpuas ati, wpun tak lar puas ati sgt sbb ayat cikgu tuh skema jerk. ye lar, sttmnt cam tuh standard lar nk puaskan ati orang. tp tak pe lar. aku pun malas nk panjang2 citer. aku harap pihak skolah akan betol2 ambil tindakan keatas pelajar itu. ape pun, ada gak niat nk tukarkan skolah bebudak neh. tp dorang pulak tak nak. mgkin sbb dh ramai kengkawan kat situ. aku pun dh malas nk tunggu anak2 aku kat skolah. cukuplar 3 minggu permulaan skolah dulu. setiap kali aku anta skolah, smpi jek kelas mule lar drama swasta dorang. aduhai... ragam bebudak skolah. ni baru skolah tadika. sok kalau skolah rendah, menengah, kalau pandai nk masuk unibesiti plak... entah apa lar dugaannyer pulak erk?


Monday, April 19, 2010

Aku Geram betol lar...

hari neh aku cam biase lar... anta anak2 g skolah. aku bawak skali anak cousin aku. so, total bebudak yg aku anta kesekolah ialah 3 org. dh cam bas skolah gak lar. ye lar, bawak 3 budak naik bm-kancil aku, penuh gak ler. heheh.....
smpi skolah, cam biase aku turunkan dorang. tp sbb skolah neh kat tepi jalan, so aku risau kan keselamatan dorang, maka aku pun akan turun skali. aku anta dorang smpi depan pagar. cam biase lepas dorang salam n kiss pipi aku, dorang pun berjalan masuk ke kelas. selalunye time dorang jalan masuk kelas, aku pun jlan pegi kat keter. tp ntah nape ari neh, aku tengok jek dorang jln menuju kekelas. skolah tadika neh, ada 3 kelas. kelas 6 tahun, kelas 5 tahun dan 4 tahun. klu dorang nk ke kelas, dorang kene lalu kelas 6 tahun dan 4 tahun. sbb kelas anak2 aku neh yg ujung skali. smpi depan kelas 6 tahun, ada 2 org budak laki. ntah ckp ape kat dorang bertiga. aku tengok jerk. tetiba tak semena2 salah sorang budak tuh datang kat anak cousin aku pas tuh die tumbuk nyer budak tuh. aku dh bengang mase tuh. aku jerit kat budak tuh. dia terus lepas. FYI anak2 aku n ank cousin aku neh ppuan. ntah hape kes tetibe jerk. kebetulan anak aku yg kakak jalan ke belakang sket. tetibe bila si kakak smpi jek kat depan dorang, tetibe die sepak kakak. aku pun hape lagi. naik hangin lar. aku tengking kat budak tuh.

"Woi!!! ko nk buat ape? pesal kurang hajar sangat??!!! jangan smpi aku datang lempang ko!! sape mak bapak ko? cakap aku nk jmpe!!! kuang hajar betol!!!

tuh mmg bahasa tak dek sopan dah lar. aku rase nk tempeleng budak tuh laju2. kang sia2 dapat penerajang 3 rase. rase sakit, rase nk pitam, rase sayang2 hey... tp mmg aku panas betol mase tuh. elok jerk aku nk datang kat budak tuh, die siap larik masuk kelas. nasib ko baik. aku pun malas nk main kejar2 ngan bebudak tuh. kang tak pasal2 aku plak tergolek dengan high heel aku neh. tak ke haru dgelak dek bebudak neh. ngan saiz badan aku, lau tergolek maunyer gempar satu skolah. heheh....

pape pun, sok aku nk jmpe ngan cikgu dorang. aku akan mengadu perihal budak lelaki neh. kalau bole aku nk jmpe mak bapak budak tuh, biar die hormat org sket. ape pesen g skolah tendang terajang orang. igt die masuk skolah tinju ker. jgn memain. aku neh bekas gengster skolah. silap org lar die usik anak2 aku.

Friday, April 16, 2010

Al Fatihah..buat arwah mak norsuziliana

Hari jumaat. hari yg paling bz dalam jadual kerja aku. mane taknyer. ujung minggu coming. mesti ramai yg travel. maka org yg akan menggunakan tngo akan tambah berganda. mane nk arrange schedule bebudak technician lagi. mane nk check daily report. huh..mmg tak smpt nk wat pape pun. tengah kelam kabut menyiapkan keje, tetiba aku receive a kol from norsuziliana (x classmate merangkap jiran mak aku). dia g tau yg mak die dh meninggal dunia pukul 10 pagi. terkejut gak aku. ye lar setiap kali balik umah mak, tak penah plak aku dengar mak ckp arwah mak die (kami panggil cik kiah) tuh skit. tp dr info nor, die mmg dh 3 minggu dalam wad n koma. mgkin mak aku terlupa nk g taw aku kot. lepas berbual dn mengucapkan takziah, aku berjanji nk menziarah petang lepas aku blik keje. mulanya niat nk menziarah time lunch. tp memandangkan keje yg bertimbun, dan dh sure aku tak leh kuar, so aku teruskan niat nk melawat pada waktu petang. seperti yg dijanjikan, petang selepas kerja, aku amik anak2 dari umah bb sitter, terus gerak g umah dier. tp aku park keter kat umah mak. sbb umah die dekat ngan umah mak aku. mase smpi umah mak, die tengah sibuk kopek kerang. anak aku yg adik tuh, mmg pantang tengok kerang. sbb die suker makan n kopek kerang. pelik kan habbit dier. tp itular anak aku.

memandangkan si adik tengah sonok menolong nenek dier kopek kerang, aku dan kakak saje lar yg g umah nor. masa aku smpi, dorang adik beradik belum balik dari kubur. rupanya jenazah baru dikebumikan selepas solat asar. ye lar, hari jumaat. orang nk solat jumaat lagi... tp mulianya arwah sbb meninggal dunia pada hari jumaat. InsyaAllah...

setengah jam gak aku menunggu, baru lar nor balik dari kubur. bile nmpk jek die, aku dh mula rase sedey. tp aku kene kuat. x kan aku nk tmbahkan sedey yg dorang sefamily alami kan? aku pun terus tanya ape yg berlaku. ini cerita nor :

"mak aku mmg ada kencing manis. tapi lately neh tah kenapa die tak bleh berjalan sgt. bile berjalan lama sket, kaki die akan sakit. pas tuh kaki die selalu rase kebas2. 3 minggu lepas, die pegi berubat. hari pertama dan kedua org tuh urut kaki mak aku. tp hari ke3, katanye dia akan cuba untuk rawatan salai. lepas jek buat rawatan salai kaki, tapak kakinya macam menggelembung2 (cam kene api). lepas tu, mak aku terus demam. pada fikiran kami, mungkin sbb mak aku menanggung kesakitan akibat kaki die smpi demam. mak aku buat rawatan tuh dalam hari rabu kut. so, hari sabtu kami bawak ke hospital. sbb demam mak aku tak kebah2. smpi hospital, doc ckp keadaan die kronik. darah die dh mula ada jangkitan kuman. doc terpaksa bagi die ubat tido. sejak tuh mak aku dh tak sedar lagi. minggu lepas die kene masuk ICU. tp lepas 5 ari die di keluarkan ke wad biasa. doc dh tak bg harapan. doc kate klu jantungnya berhenti, mereka tak kan buat apa2. mase tuh kami adik beradik dh redha. adik beradik aku bergilir2 jaga die. pagi tadi, adik aku blik untuk mandi dan tukar baju dalam pukul 7 pagi. mase die tinggalkan mak aku, die okey. langsung tak dek pape. keadaan pun stabil. cume masih belum bukak mata. tetiba dalam pukul 9, kami terima kol dari hospital, mengatakan keadaan mak aku dh smakin nazak. mujurlah smpt jugak adik aku smpi sebelum die menghembuskan nafas terakhir...."

itu lar sedikit sebanyak yg smpt die ceritakan. sbb waktu pun dh lewat petang. jadik aku tak dapat borak lama ngan dier.

sedey. ape yg lebey menyedihkan, arwah mak die meninggal selepas setahun 11 hari pemergian arwah abah die. skang dorang dh jadik yatim piatu. nasib baik adik beradik sume dh besar2. adik die yg paling kecik pun dh umor 17 tahun kalau tak salah. smoga keluarga nor akan tabah menerima dugaan dan ujian Allah s.w.t untuk korang... mungkin ada hikmah di atas segalanya.

Ya Allah! Ya Tuhanku! Kau cucurilah rahmat keatas roh arwah. Semoga Roh nya ditempatkan bersama2 org2 yg solehah. Amin..... Al-Fatihah...

Thursday, April 15, 2010

Erm...nk tulis pe yer?

Dalam pala ada byk benda nk story. dr kisah diri sendiri smpi ler ke kisah saudara mara, sahabt handai dan kenalan2. tp tak tau nk mula yg mane dulu. pe pun story pasai family dulu lar... skang neh, my luv twin sedang diserang demam selesema. risau gak aku. lagi2 plak bile kes H1N1 kembali menular neh. aku sentiasa berjaga2. Ya Allah, hambamu bermohon, jauhilah keluargaku dari ditimpa musibah. Amin... aku? biase lar...smakin bz dgn tugas sbg kuli kepada bos aku. aduh! tensen kekadang melayan kerenah bos neh. bile lar nk jadik bos? biar pekerja aku plak tensen melayan kerenah aku...heheh...

2nd story, aku nk story pasal hubby aku. kekadang aku tak salahkan dier. tp kekadang aku rase die tak patut wat cam tuh. aku tahu die berdendam ngan mak dan ayah dier. mmg tak patut die berdendam ngan org yg bawak die ke dunia neh. tp dlm satu part, aku tak salahkan dier. lepas mak dan ayah die divorce (mase tuh umo die baru 6-7 bulan), die terus diserahkan kepada arwah tok (nenek sebelah mak) untuk dijaga. alasannye, mak die perlu berkerja. susah nk jaga die yg mase tuh masih bb. ayah die plak lepas ceraikan mak die, ilang entah kemana. dlm kepayahan hidup berdua dengan arwah tok, tp die mendapat kasih sayang yg secukupnya. mmg die cucu kesayangan. tp walaupun sebesar dan sekuat mane sayang org lain tak kan same ngan kasih syg mak dn ayah. die membesar dengan kasih syg arwah tok. smpi satu tahap arwah tok terpaksa susukan dier, sbb tak dek duit nk beli susu. sedey kan? mase tuh die perlukan mak dan ayah untuk menyara hidup die. tp sorang pun tak munculkan diri. smpi lar die membesar dlm serba kekurangan. bile die dh smakin besar dan ingin smbung pelajaran...tak dek sape yg sudi untuk menyara dier. nak tak nak, die terpaksa teruskan hidup dengan berkerja untuk menyara diri sendiri. smpi lar arwah tok die meninggal dunia. hidup die smakin susah... memacam liku yg die kene tanggung sendiri. akhirnya die bertemu dengan aku (permaisuri hidupnya). mmg sejak kenal die, aku tahu die neh sebatang kara, wpun ada mak dan ayah. mase kami nk kawin, sume die kene buat sendiri. tak dek lar mak yg nk tolong wat hantaran. sumernyer aku kene buatkan. sian dier.... pas tuh kami melayari hidup berumahtangga cam org lain. tp dlm byk kesusahan. 4 tahun berlalu, alhamdulillah. hidup kami semakin sempurna. tetiba dlm keadaan cam neh, sumer family datang rapat ngan kami. nape mase en hubby perlukan...dorang tak dek? nape anak2 die yg lain sume dpt melanjutkan pelajaran tinggi? sedangkan en hubby terpaksa menyara idup sendiri? smpi ati kan buang anak sendiri? tp bile keadaan dh stabil, tetiba dorang sumer muncul balik mengaku anak? mengaku sedara? salahke en hubby tak dpt nk terima dorang sepenuhnya? hmmm...ntah ler. pada aku mmg salah. sbb apapun mak dan ayah kita lakukan, kite wajib menghormati dorang. bukan aku ckp en hubby derhaka, tp lebey kepada dendam. die masih pegi melawat, tp sekadar melawat seseorang yg punya talian persaudaraan. bukan sebagai mak dan ayah. die tak penah nk kol orang tua die. selalunyer dorang jek yg rajin kol dier. bile aku tny nape tak kol mak ngan ayah? die ckp nk wat pe? dulu mase die susah, dorang tak penah pun tanya masalah dier. anak2 dorang (mak dan ayah die dh kawin lain) sume dapat kasih syg dan pelajaran yg smpurna. tp die, ssh senang die hanya bersama arwah tok. tp skang bile die dh tak perlukan dorang, tetiba nape dorang tetiba muncul dn nk rapat2 ngan die.? hm...ntah lar. pe pendapat korang?


Saturday, April 10, 2010

Kisah sedey

Entah...sebelum neh aku tak penah terpk pun nk baca satu blog neh yg mmg ada blog list aku. tapi ari neh, tetibe tergerak nk baca sbb tajuk en3 die menarik. satu pg neh aku abiskan mase baca sume citer sedey dier. nasib bek en hubby keje. kalau tak sure die naik hangin sbb aku tak wat sapan g asik ngadap lap top. heheh... pe pun, she is such a strong women. klu aku di uji cam tuh, tak tahu ler bleh ke menghadapinyer. mmg dlm idup neh, hanya org yg kuat dan mampu bertahan jerk, yg akan sukses menghadapi ape jua rintangan. kalau sebaliknya, maka akan kecundanglah kiter. sedeynye ttg anak die yg sorang tuh. baru berumur setahun lebey, dah kene hadapi hidup pa n ma yg huru hara.

ape pun aku harap si die tuh akan terus bersabar dan tabah menghadapi dugaan hidup ini.

Wednesday, April 7, 2010

Alhamdulillah...

akhirnya... aku berjaya meng 'currier' kan hadiah yg aku promised tuh semalam.... dan ada gak yg info dh terima adiah aku tuh... mintak maaf lar...hadiah tak seberapa. tapi tanda ingatan tulus dari saya untuk korang....heheh....

kereta aku pun dah selamat dari saat kritikal. dan aku dh bole drive g keje sendiri. tp ari neh masih g di anta oleh en hubby. sbbnyer, driving license aku dh xpired ghopenyer...hihihi.... en hubby lau bab2 x cukup kuota nk drive, mmg die cukup pantang. sanggup die anta amik aku semata2 x nak is3 degil die neh melanggar undang2. kekadang rimas gk. tp silap aku gak, suke menyambil lewakan bnda pntg cam neh kan? sok, klu dah berlaku hal...baru lar haru biru... mase tuh lau nk nyesal pun tak guna... inilah namanye jodoh. Allah s.w.t sentiasa menyediakan jodoh yg tepat untuk kita. cume kekadang kite tersasar. iye lar... pasangan kita yg sejati akan melengkapi kekurangan yg kita miliki. pasangan sejati kah kami? insyaAllah... tp pasangan sejati pun, sokmo nyer selisih pendapat. maklum ler fikiran org dewasa (die) dgn remaja tua yg tak matang (aku ler) mmg tak penah same. ade jek nk berbalah atas sebab2 yg kekadang tak munasabah. ape nk buat...aku sentiasa tak mo mengalah wpun ku tahu perkara itu dh terang2an menegakkan benang yg basah. die pun ego dh tahap dewa. sudahnyer...berbalah kekadang smpi bergaduh. ntah pape kan? malu gak ngan bebudak. tp ssh nyer nk ubah pangai kami yg satu neh. berbalah tak kira sebab.... ntah ler...

dalam byk bende yg dh melegakan aku, cume satu prob aku yg tak settle. report bos aku masih tak siap2. smlm die dh tanya. aku mmg tak suke kalau smpi bos aku tanya pasal report die. sbb aku akan rase tertekan. kalau bole aku nk siapkan report sebelum die tanya. tp nk wat cam ne. skang kan aku keje solo. nak ngan tidak, keje aku dh jdk dua kali ganda. sbb tuh smpi dh 7hb, report bos aku tak siap2. adoiyaiiiii.... aku janji ngan die besok, tp sebenarnya report tuh ada g 40% tuk siap. patutnye mlm neh aku kene stay tuk siapkan report tuh. tp apakah malang nasibku, pen drive plak tertinggal kat opis. bijak kan aku? pe lar reason yg paling reasonable nk bg kt bos aku sok? mesti die membebel siap ngan ayat power g... tak sanggup den...

pe bleh buat...salah den...kono lar tanggung sendiri.... alahai en bos, mintak2 lar sok ko ada meteng kat luar smpi petang. at least ade gak mase haku nk siapkan report ko, bos....